Išči - Search:   

Metazoa=Animalia - živali
Eumetazoa - prave živali
Bilateralia - dvobočniki
Protostomia - protostomiji ali predustniki
Ecdysozoa - levilci
Panarthropoda - nožičniki
Arthropoda - členonožci
Hexapoda - šesteronožci
Insecta - ektognatne žuželke
Coleoptera - hrošči
Polyphaga - vsejedi hrošči
Cucujiformia - sorodstvo kukujev
Chrysomeloidea - lepenci
 
 
 
Chrysomelidae - lepenci
Alticinae - bolhači
Aphthona placida (Kutschera, 1864)discoverlife.org
bolhač
Flea Beetle
 
 
 
 
Vrsto je Kutschera prvotno opisal pod imenom Haltica pallida, ki je bila najdena le v okolici Dunaja v Avstriji. Kasneje jo spozna in opiše kot Aphthona placida. Pri opisu vrste med drugimi pokrajinami, v katerih je A. placida ugotovljena, navaja tudi Kranjsko (»Carniola«). Depoli za to vrsto navaja najdišče Poljane pri Podgradu v Istri, o čemer pa Müller dvomi. Tudi Heikertinger ter Gruev & Döberl imajo najdbe iz Slovenije za dvomljive. Glede na splošno razširjenost vrste A. placida (Sev. Italija, Avstrija, Madžarska, Srbija, itd) je možno, da živi tudi v Sloveniji, vendar je treba to še potrditi.
Južnoevropska vrsta. V Evropi je razširjena od severne Italije in Avstrije prek Poljske do Ukrajine ter na vzhodnem Balkanu, v Aziji pa živi v južni Rusiji (Tuapse Distr.).
Stenotop. Termofilna vrsta. Monofag na rumenem lanu (Linum flavum).
Vir: Brelih S., Döberl M., Drovenik B., Pirnat A. 2003: Gradivo za favno hroščev (Coleoptera) Slovenije, 1. prispevek, Polyphaga: Chrysomeloidea (=Polyphaga): Chrysomelidae: Alticinae.- Scopolia 50, Prirodoslovni muzej Slovenije, Ljubljana