Išči - Search:   

Metazoa=Animalia - živali
Eumetazoa - prave živali
Bilateralia - dvobočniki
Protostomia - protostomiji ali predustniki
Ecdysozoa - levilci
Panarthropoda - nožičniki
Arthropoda - členonožci
Hexapoda - šesteronožci
Insecta - ektognatne žuželke
Thysanoptera - resarji
 
 
 
Thysanoptera discoverlife.org
resarji
Thripses
 
 
 
 
Poznanih je okrog 5.000 vrst, od katerih jih v Evropi živi kakih 570, v Sloveniji je registriranih 113 vrst, pričakujemo pa jih okoli 200.
Resarji ali tripsi so majhne, vitke žuželke z mehkim, slabo hitiniziranim telesom. Veliki so od 1 do 2 mm, nekatere tropske vrste celo do 14 mm. Telo je prekrito z dlačicami. Odrasli so rumenkasto, rjavo, sivo ali črno obarvani ali pa v kombinaciji teh barv. Glava je okrogla in ima par sestavljenih oči, tri pikčaste oči, ter navadno kratke nitaste tipalnice. Obustne okončine so prilagojene za strganje, bodenje in sesanje in so razvite nesimetrično, kar je posebnost med žuželkami. Imajo le levo sprednjo čeljustnico, naslednji par čeljustnic pa je pokrnel v par bolj ali manj nesimetričnih bodal. Na oprsju so kratke in vitke noge ter dva para ozkih resastih kril. Zadek je sestavljen iz 11 obročkov, med katerimi zadnji ni viden.
Razmnožujejo se bodisi spolno, bodisi z delno ali popolno deviškorodnostjo (partenogenezo). Samice so diploidne (imajo dvojno garnituro kromosomov), samci pa haploidni (enojna garnitura kromosomov). Samci lahko oplodijo več samic, ki jih poiščejo s pomočjo čutilnih organov na tipalnicah. Razvoj resarjev ima značilnosti popolne in nepopolne preobrazbe. Večina resarjev leže jajčeca, iz katerih se izležejo ličinke, ki so podobne odraslim, le da so manjše in nimajo kril (nepopolna preobrazba). Zasnove kril se oblikujejo šele pri (pred)bubah, ki so večje in svetlejše od ličink. Hranijo se na glivah ali na listih in cvetovih rastlin, kjer prebadajo in izsesavajo celice, lahko pa tudi plenijo manjše členonožce. Vrste, ki se hranijo na listih, lahko iznakazijo liste ali vzpodbujajo nastanek šišk.
 
Foto: Matija Gogala
Določil: Stane Trdan
Progastokrili palmin resar (Parthenothrips dracaenae (Heeger, 1854))
SLO: Brezovica pri Ljubljani, Lukovica, 15. 3. 2002