Išči - Search:   

Metazoa=Animalia - živali
Eumetazoa - prave živali
Bilateralia - dvobočniki
Protostomia - protostomiji ali predustniki
Ecdysozoa - levilci
Panarthropoda - nožičniki
Arthropoda - členonožci
Hexapoda - šesteronožci
Entognatha - entognatne žuželke
Microcoryphia=Archaeognatha - skalni skakači=pračeljustnice
 
 
 
Lepismachilis ysignata Kratochvil, 1945discoverlife.org
skalni skakač
Bristletail
 
 
 
 
V svetu je znanih okoli 350 vrst, od teh jih živi v Evropi okoli 40. Pri nas so slabo raziskane in morda jih živi kakih 10 vrst.
Skalni skakači imajo do 20 mm dolgo cilindrično telo, ki se proti koncu zožuje. Prekrito je z drobnimi, večinoma sivimi luskicami. Na glavi so mnogočlenske nitaste tipalnice, tri pikčaste oči in par povečanih sestavljenih oči, ki se na sredini stikajo. Imajo zunanje ustne dele, ki imajo v nasprotju z drugimi žuželkami le en sklep. Oprsje je hrbtno izbočeno, ker so v njem nameščene posebne mišice, ki omogočajo hitro upogibanje telesa navzdol in odrivanje od podlage. Kadar so vznemirjene, lahko skočijo tudi do 10 cm daleč. Imajo tri pare hodilnih nog. Nimajo razvitih kril. Zadek ima 10 obročkov. Enajsti obroček je spremenjen v končni nastavek, bočno od njega pa sta nameščena dva cerka, ki sta krajša od končnega nastavka. Od drugega do devetega obročka imajo zadkovim okončinam podobne izrastke (stiluse), skozi katere lahko absorbirajo vodo iz okolja in tako vzdržujejo vodno ravnotežje v telesu.
Samci odložijo mešiček s semenčicami (spermatofor) na tla, kjer jih samice poberejo v spolno odprtino. Nekatere vrste imajo zapleten paritveni obred, ki omogoča samici, da najde mešiček s spermiji. Samica nima semenske kamrice za shranjevanje spermijev, zato potrebuje nov spermatofor pred vsakim odlaganjem jajčec. Do 15 mehkih oranžno obarvanih jajčec odložijo v špranje ali odprtine, ki jih izvrtajo z dolgo leglico. Mladostni osebki, ki so podobni pomanjšanim odraslim, se razvijajo počasi in v dveh do treh letih ter po devetih levitvah dosežejo spolno zrelost. Odrasli se v rednih časovnih intervalih levijo vse življenje. Pred levitvijo se morajo pritrditi na substrat, toda če pritrditev popusti, ne morejo zaključiti levitve in poginejo.
So nočne živali, ki živijo na travnikih in v gozdu ter se skrivajo pod lubjem, v listnem opadu in stelji, v skalnih razpokah in pod kamni. So rastlinojedci ali mrhovinarji in se prehranjujejo z algami, lišaji, mahovi in razpadajočimi rastlinskimi ostanki.
 
Foto: Ignac Sivec
Določil: Gregor Žnidar
HR: Sinj, izvir Grab, 1. 6. 2005