Išči - Search:   

Metazoa=Animalia - živali
Eumetazoa - prave živali
Bilateralia - dvobočniki
Protostomia - protostomiji ali predustniki
Ecdysozoa - levilci
Panarthropoda - nožičniki
Arthropoda - členonožci
Hexapoda - šesteronožci
Entognatha - entognatne žuželke
Protura - proturi
 
 
 
Protura discoverlife.org
proturi
Telsontails
 
 
 
 
Znanih je okoli 400 vrst, od katerih jih nekaj čez 170 živi v Evropi. V Sloveniji so slabo raziskana skupina in končnega števila še ne poznamo.
Proturi so drobne nekrilate neprave žuželke, velike od 0, 5 do 2 mm. So svetlorjave barve (barve medu), kar je naravna barva hitina. Na straneh trikotne ali hruškaste glave je nameščen en par nepravih ošesc (psevdooceli), za katere domnevajo, da jih proturi uporabljajo za zaznavanje vonja. Oči in tipalnice niso razvite. Usta so obrnjena naprej, ustni deli so notranji, šilasti in prilagojeni sesanju. Ščetine na glavi in telesu so redke in dolge. Oprsje ima na vsakem od treh obročkov po en par šestčlenskih nog, ki se končajo s krempeljcem. Prvi par nog je podaljšan, obrnjen naprej in sega prek glave. Proturi ga uporabljajo namesto tipalnic, zato so na zadnjem členu različno oblikovane odebeljene čutilne dlačice. Zadek ima 12 obročkov, pri katerih je sprednji del trši, zadnji pa mehkejši. Prvi trije obročki imajo na trebušni strani par zadkovih okončin, ki so iz enega ali dveh členov.
Razširjeni so po vsem svetu in jih ni le tam, kjer ni rastlinja. Proturi sesajo hife gliv. Živijo od nižinskega pa vse do hribovskega sveta in so najpogostejši v zgornjih plasteh gozdnih tal. V plasti rastlinskega opada in humusni plasti lahko živi več sto osebkov na kvadratni meter. Najdemo jih tudi v mahovih, lišajih, trhlih deblih in v gnezdih malih sesalcev.
 
Foto: Gregor Žnidar
Določil: Gregor Žnidar
Protur iz rodu Acerentomon.
SLO: Pečke, 23. 11. 2008