Išči - Search:   

Metazoa=Animalia - živali
Eumetazoa - prave živali
Bilateralia - dvobočniki
Protostomia - protostomiji ali predustniki
Ecdysozoa - levilci
Panarthropoda - nožičniki
Arthropoda - členonožci
Hexapoda - šesteronožci
Insecta - ektognatne žuželke
Coleoptera - hrošči
Polyphaga - vsejedi hrošči
Scarabaeiformia - sorodstvo pahljačnikov
Scarabaeoidea - pahljačniki
 
 
 
Scarabaeidae - skarabeji
Dynastinae - nosorožci
Pentodon idiota (Herbst, 1789)discoverlife.org
nosorožec
Rhinoceros Beetle
 
 
 
 
Pentodon idiota idiota (Herbst, 1789)

Azijsko-evropsko-sredozemska vrsta. Razširjena je v južni Evropi od Španije do Grčije in Rusije, v Zakavkazju, Mali Aziji, na Cipru, zahodnem delu Arabskega polotoka, Iraku, Iranu, Pakistanu, severozahodni Kitajski in v severni Afriki od Tunizije do Maroka. Nominatna podvrsta zavzema večji del tega areala, v Franciji, Španiji in severni Afriki jo nadomešča podvrsta memnon Jakovljev, 1902, v Pakistanu pa podvrsta gumariensis Petrovitz, 1961. Na območju nekdanje Jugoslavije je razširjena v vsem njenem vzhodnem delu. V Sloveniji je očitno že izumrla, znani so samo 3 primerki s Kranjske, ujeti v sredini 19. stoletja in so shranjeni v Schmidtovi zbirki.
Stenotop. Planarna in kolinska toploljubna vrsta. Živi na peščenih pašnikih in resavah. Ličinke se v zemlji hranijo s koreninami. Odrasli se podnevi zadržujejo v travi in pod kamenjem ter v mraku prilezejo iz svojih skrivališč in se spreletavajo.
Vir: Brelih S., Kajzer A., Pirnat A. 2010: Gradivo za favno hroščev (Coleptera) Slovenije, 4. prispevek: Polyphaga: Scarabaeoidea (=Lamellicornia).- Scopolia 70, Prirodoslovni muzej Slovenije, Ljubljana