Išči - Search:   

Metazoa=Animalia - živali
Eumetazoa - prave živali
Bilateralia - dvobočniki
Protostomia - protostomiji ali predustniki
Ecdysozoa - levilci
Panarthropoda - nožičniki
Arthropoda - členonožci
Hexapoda - šesteronožci
Insecta - ektognatne žuželke
Coleoptera - hrošči
Polyphaga - vsejedi hrošči
Scarabaeiformia - sorodstvo pahljačnikov
Scarabaeoidea - pahljačniki
 
 
 
Aphodiidae - iztrebkarji ali pritlikavi govnači
Neagolius montivagus (Erichson, 1848)discoverlife.org
iztrebkar
Minute Dung Beetle
 
 
 
 
Aphodius (Neagolius) montivagus Erichson, 1848

Alpska vrsta. Endem. V delu Catalogue of palaearctic coleoptera (M. Dellacasa et G. Dellacasa, 2006) je vrsta navedena za Nemčijo, Avstrijo, Italijo in Slovenijo. Ker pa manjkajo konkretni podatki, Ratbitsch et Essl (2009) dvomita v tako široko razširjenost. V Avstriji je vrsta namreč prisotna le v Severnih Alpah, v subalpinskem in alpinskem pasu (Ratbitsch et Essl, 2009). Podatki, ki se v literaturi nanašajo na Slovenijo, niso potrjeni. Verjetno tu ne živi, vendar, dokler tega ne dokažemo, je ne moremo črtati s seznama favne Slovenije. Zelo verjetno gre za zamenjavo s podobnima vrstama A. (N.) pollicatus in A. (N.) l. limbolarius.
Stenotop. Montanska do alpinska vrsta. Živi na planinskih travnikih in pašnikih, kjer se hrani z odmrlimi rastlinskimi ostanki. Odrasli se pojavljajo spomladi in poleti.
Vir: Brelih S., Kajzer A., Pirnat A. 2010: Gradivo za favno hroščev (Coleptera) Slovenije, 4. prispevek: Polyphaga: Scarabaeoidea (=Lamellicornia).- Scopolia 70, Prirodoslovni muzej Slovenije, Ljubljana