Išči - Search:   

Metazoa=Animalia - živali
Eumetazoa - prave živali
Bilateralia - dvobočniki
Protostomia - protostomiji ali predustniki
Ecdysozoa - levilci
Panarthropoda - nožičniki
Arthropoda - členonožci
Hexapoda - šesteronožci
Insecta - ektognatne žuželke
Coleoptera - hrošči
Polyphaga - vsejedi hrošči
Scarabaeiformia - sorodstvo pahljačnikov
Scarabaeoidea - pahljačniki
 
 
 
Aphodiidae - iztrebkarji ali pritlikavi govnači
Chilothorax melanostictus (W. L. E. Schmidt, 1840)discoverlife.org
iztrebkar
Minute Dung Beetle
 
 
 
 
Aphodius (Chilothorax) melanostictus W. L. E. Schmidt, 1840

Palearktična vrsta. Razširjena je v skoraj vsej srednji in južni Evropi, Kazahstanu, Sibiriji, Zakavkazju, Iranu, Afganistanu, srednji Aziji, Mongoliji, na Kitajskem, zahodnem delu Arabskega polotoka in v severni Afriki od Egipta do Maroka. V Sloveniji so bili najdeni le maloštevilni primerki te vrste v sredini 19. stoletja, kasneje ne več. Siegelova navedba pogostna v kravjem govnu ni točna. Pri pripravi seznama hroščev Kranjske se je opiral predvsem na Schmidtovo zbirko, v tej pa so bile pod imenom A. melanostictus zbrane kar 3 vrste, poleg navedene še A. pictus in A. distinctus. V bližini slovenske meje je bila najdena v Krapini na Hrvaškem (Mikšić, 1970: 20 (A. (Volinus) melanostictus)).
Oligotop. Kolinska do submontanska vrsta. Živi predvsem na pašnikih in v podobnih odprtih habitatih na večini vrst govna velikih in srednje velikih sesalcev, predvsem ovc. Odrasli se pojavljajo od pomladi do jeseni. Verjetno ima vrsta letno dve generaciji: pomladansko in jesensko; prezimijo adultni osebki druge generacije.
Vir: Brelih S., Kajzer A., Pirnat A. 2010: Gradivo za favno hroščev (Coleptera) Slovenije, 4. prispevek: Polyphaga: Scarabaeoidea (=Lamellicornia).- Scopolia 70, Prirodoslovni muzej Slovenije, Ljubljana