Išči - Search:   

Metazoa=Animalia - živali
Eumetazoa - prave živali
Bilateralia - dvobočniki
Protostomia - protostomiji ali predustniki
Ecdysozoa - levilci
Panarthropoda - nožičniki
Arthropoda - členonožci
Hexapoda - šesteronožci
Insecta - ektognatne žuželke
Coleoptera - hrošči
Polyphaga - vsejedi hrošči
Scarabaeiformia - sorodstvo pahljačnikov
Scarabaeoidea - pahljačniki
 
 
 
Aphodiidae - iztrebkarji ali pritlikavi govnači
Liothorax niger (Illiger, 1798 )discoverlife.org
iztrebkar
Minute Dung Beetle
 
 
 
 
Aphodius (Liothorax) niger (Illiger, 1798)
Nekateri viri ga sinonimizirajo z Calamosternus granarius (Linnaeus 1767).

Azijsko-evropska vrsta. Razširjena je v Veliki Britaniji, vsej celinski Evropi, Mali Aziji, Zakavkazju, zahodni Sibiriji, srednji Aziji in na Kitajskem. Za Slovenijo je znan samo Siegelov (1866: 52) podatek na Kranjskem redka v človeškem blatu ter kravjem in konjskem govnu. Siegel se je opiral predvsem na zbirko Ferdinanda Schmidta, kjer pa ta vrsta ni zastopana. Glede na to, da imago vrste A. niger živi v tleh vlažnih travnikov, polposušenih močvirij in v kompostu, postane podatek sumljiv in je vprašljiva pravilnost določitve vrste. Po drugi strani moramo upoštevati dejstvo, da vrsta A. niger živi v vseh državah, ki mejijo na Slovenijo: Italiji, Avstriji, Madžarski in Hrvaški (Zagreb) in jo lahko z veliko verjetnostjo pričakujemo tudi pri nas. Zato te vrste ne bomo črtali s seznama slovenskih hroščev, je pa še vedno vprašljiva.
Stenotop. Planarna in kolinska do alpinska vrsta. Živi v tleh vlažnih travnikov, polposušenih močvirij, v kompostu in na bregovih rek, bogatih z organskimi substancami. Je predvsem saprofag, le izjemoma koprofag. Ima dve generaciji v letu: pomladansko in jesensko. Prezimuje kot imago.
Vir: Brelih S., Kajzer A., Pirnat A. 2010: Gradivo za favno hroščev (Coleptera) Slovenije, 4. prispevek: Polyphaga: Scarabaeoidea (=Lamellicornia).- Scopolia 70, Prirodoslovni muzej Slovenije, Ljubljana