Išči - Search:   

Metazoa=Animalia - živali
Eumetazoa - prave živali
Bilateralia - dvobočniki
Protostomia - protostomiji ali predustniki
Ecdysozoa - levilci
Panarthropoda - nožičniki
Arthropoda - členonožci
Hexapoda - šesteronožci
Insecta - ektognatne žuželke
Coleoptera - hrošči
Polyphaga - vsejedi hrošči
Scarabaeiformia - sorodstvo pahljačnikov
Scarabaeoidea - pahljačniki
 
 
 
Aphodiidae - iztrebkarji ali pritlikavi govnači
Alocoderus hydrochaeris (Fabricius, 1798)discoverlife.org
iztrebkar
Minute Dung Beetle
 
 
 
 
Aphodius (Alocoderus) hydrochaeris (Fabricius, 1798)

Azijsko-evropsko-sredozemska vrsta. Razširjena je v Evropi od Belgije in Portugalske do osrednje in južne Rusije, manjka na Danskem, v Fenoskandiji, Baltskih državah, Belorusiji in severni Rusiji, v Aziji živi v vsej Sibiriji, Zakavkazju, Iranu, Iraku, na zahodnem delu Arabskega polotoka, v severni Afriki od Egipta do Maroka, v Sredozemlju na Cipru in Malti ter na Atlantiku na Kanarskih otokih in Madeiri. V Sloveniji je izjemno redka in sta bila do sedaj ujeta le 2 osebka v sredini 19. stoletja na Kranjskem, točno najdišče ni znano (coll. F. Schmidt).
Oligotop. Kolinska do montanska vrsta. Živi na prisojnih in suhih pašnikih. Hrani se z različnimi sesalskimi iztrebki, predvsem z ovčjimi, in s človeškim blatom. Imago se pojavlja v pozni pomladi, poleti in predvsem v jeseni. Leta podnevi in v mraku.
Vir: Brelih S., Kajzer A., Pirnat A. 2010: Gradivo za favno hroščev (Coleptera) Slovenije, 4. prispevek: Polyphaga: Scarabaeoidea (=Lamellicornia).- Scopolia 70, Prirodoslovni muzej Slovenije, Ljubljana