Išči - Search:   

Metazoa=Animalia - živali
Eumetazoa - prave živali
Bilateralia - dvobočniki
Protostomia - protostomiji ali predustniki
Ecdysozoa - levilci
Panarthropoda - nožičniki
Arthropoda - členonožci
Hexapoda - šesteronožci
Insecta - ektognatne žuželke
Coleoptera - hrošči
Polyphaga - vsejedi hrošči
Cucujiformia - sorodstvo kukujev
Chrysomeloidea - lepenci
 
 
 
Cerambycidae - kozlički
Trichoferus fasciculatus (Faldermann, 1837)discoverlife.org
kozliček
Longhorn Beetle
 
 
 
 
Turansko-sredozemska vrsta. Razširjena je od Portugalske do Črnega morja, v Aziji do Azerbajdžana in severnega Irana, v severni Afriki od Maroka do Alžirije, na Atlantiku živi na Kanarskih otokih in Madeiri. V Sloveniji ni najden, ujet pa je bil ob sami meji v Miljah v Italiji. To najdišče leži na severni meji areala te vrste.
Stenotop. Kolinska vrsta. Polifag na golosemenkah: Taxus, Cupressus, Pinus, Cedrus in na številnih listavcih: Corylus, Quercus, Castanea, Juglans, Morus, Ulmus, Rubus, Sorbus, Prunus, Cytisus, Spartium, Coronilla, Colutea, Anthyllis, Robinia, Punica, Pistacia, Rhus, Acer, Paliurus, Ziziphus in Nerium. Ličinke se razvijajo večinoma v tanših vejah s premerom 1–3 cm, včasih pa tudi v debelejših vejah in deblih. Generacijska doba traja 1 leto. Imagi so aktivni ponoči.
Vir: Brelih S., Drovenik B., Pirnat A. 2006: Gradivo za favno hroščev (Coleoptera) Slovenije, 2. prispevek, Polyphaga: Chrysomeloidea (= Phytophaga): Cerambycidae.- Scopolia 58, Prirodoslovni muzej Slovenije, Ljubljana