Išči - Search:   

Metazoa=Animalia - živali
Eumetazoa - prave živali
Bilateralia - dvobočniki
Protostomia - protostomiji ali predustniki
Ecdysozoa - levilci
Panarthropoda - nožičniki
Arthropoda - členonožci
Hexapoda - šesteronožci
Insecta - ektognatne žuželke
Coleoptera - hrošči
Polyphaga - vsejedi hrošči
Cucujiformia - sorodstvo kukujev
Chrysomeloidea - lepenci
 
 
 
Cerambycidae - kozlički
Arhopalus syriacus (Reitter, 1895)discoverlife.org
kozliček
Longhorn Beetle
 
 
 
 
Sredozemska vrsta. Opisana je iz Izraela in Turčije, ugotovljena pa ob atlantski obali južne Francije in Portugalske ter ob mediteranski obali Španije (tu je bila najdena tudi v notranjosti države), Francije, Italije in Hrvaške. To vrsto navaja Müller za Trst (Trieste) in Tržaški Kras (»Trieste Carso«, brez točnega najdišča). Možno je, da je bil primerek s Krasa ujet na slovenski strani meje. Nahaja se v Ravasinijevi zbirki, ujet pa je bil verjetno v letih od 1920 do 1925. Za potrditev prisotnosti te vrste v Sloveniji so potrebni zanesljivejši podatki.
Stenotop. Kolinska vrsta. Oligofag. Ličinke se razvijajo v lesu borovcev, ki v Sloveniji niso avtohtoni: Pinus halepensis in P. pinaster. Bionomija je podobna kot pri predhodnih dveh vrstah (A. rusticus in A. ferrus). Imagi so aktivni ponoči in se zadržujejo na svojih hranilnih rastlinah.
Vir: Brelih S., Drovenik B., Pirnat A. 2006: Gradivo za favno hroščev (Coleoptera) Slovenije, 2. prispevek, Polyphaga: Chrysomeloidea (= Phytophaga): Cerambycidae.- Scopolia 58, Prirodoslovni muzej Slovenije, Ljubljana