Išči - Search:   

Metazoa=Animalia - živali
Eumetazoa - prave živali
Bilateralia - dvobočniki
Protostomia - protostomiji ali predustniki
Ecdysozoa - levilci
Panarthropoda - nožičniki
Arthropoda - členonožci
Hexapoda - šesteronožci
Insecta - ektognatne žuželke
Odonata - kačji pastirji
Anisoptera - raznokrili kačji pastirji
 
 
 
Libellulidae - ploščci
Leucorrhinia caudalis (Charpentier, 1840)discoverlife.org
mrtvični spreletavec
Lilypad Whiteface
 
 
 
 
Dolžina krila 29 do 32 mm, dolžina telesa 33 do 37 mm.
Obdobje letanja odraslih žuželk je od sredine maja do sredine julija.
Ličinke se v vodi razvijajo 2 leti. Ličinke živijo med gostim vodnim rastlinjem v obalnem pasu in odrasle dosežejo velikost slabih dveh centimetrov. Zelo slabo prenašajo plenilski pritisk rib.
Kot vsi spreletavci (rod Leucorrhinia), imajo odrasli belo obarvano čelo (sprednji del glave), majhen temen madež na bazi zadnjih kril, v katerem so žile temno obarvane, ter svetle žile med pterostigmo in konico kril ter običajno le 8 ali manj prečnih antenodalnih žil med bazo in nodusom sprednjih kril. Cerki na koncu zadka so bele barve. Zadek je proti konici betičasto razširjen, sedmi in osmi segment zadka sta široka kot oprsje. Pterostigma spolno zrelih samcev je zgoraj bela, spodaj temna. Svetel sivomoder poprh spolno zrelih samcev je običajno omejen med tretjim do petim segmentom zadka. Samice in mladi samci imajo rumene madeže.
Vrsta je habitatni specialist, saj so naravna življenjska okolja mezotrofne do evtrofne rečne mrtvice z bogato razvitim vodnim in obrežnim rastlinjem (zveza Magnocaricion) in plavajočo vodno vegetacijo (npr. beli lokvanj, rumeni blatnik). Pomembna sekundarna bivališča so opuščene, močno zaraščene gramoznice z dobro razvitim pasom obrežne in vodne vegetacije.
Vrsta je v Evropi prisotna predvsem v njenem severnem in severovzhodnem delu. V Sloveniji je mrtvični spreletavec zelo redka ter kritično ogrožena vrsta. Pojavlja se izključno na severovzhodu države ob reki Muri. V zadnjih dveh desetletjih je zaradi uničenja bivališč izginil s polovice znanih lokalitet ob reki Muri.
Vir: Pripravili člani Slovenskega odonatološkega društva, 2021: .- http://www.odonatolosko-drustvo.si/
 
Foto: Matjaž Bedjanič
Določil: Matjaž Bedjanič
Samec
Male
SLO: Petišovci, Petišovsko jezero, 15. 6. 1997
 
Foto: Tim Faasen
Določil: Tim Faasen
Samec
Male
PL: Podlaskie: Białowieża, 5. 6. 2007
 
Foto: Matjaž Bedjanič
Določil: Matjaž Bedjanič
Lev
Exuvia
SLO: Petišovci, Petišovsko jezero, 1. 6. 2001